Kehitysvammaisten seksuaalisuus

Kehitysvammaisuus ei poista ihmisen seksuaalisuutta, päinvastoin. Myös kehitysvammainen on seksuaalinen olento ja heillä on oikeus tavoitella hyvää seksielämää siinä missä muillakin. Tämä vaatii tiedostamista ja asennoitumista erityisesti kehitysvammaisen kanssa toimivilta läheisiltä sekä hoitohenkilökunnalta.

Vammoja on monenlaisia ja siten myös avun tarve seksuaaliasioissa on monimuotoista. Osa tarvitsee ohjeistusta, neuvontaa, seksuaalikasvatusta – ja hyväksyntää. Osalle voi olla hyötyä erilaisista apuvälineistä kuten hieromasauvoista tai tekovaginoista. Seksivälineiden valinnassa tulee huomoida vamman taso; pystyykö ihminen itse käyttämään tuotetta vai tarvitseeko hän apua esimerkiksi välineen käyttöön ja puhdistukseen liittyvissä asioissa. Me Adam&Evessä pyrimme etsimään tuotteita, jotka olisivat helppokäyttöisiä ja turvallisia, myös erityisryhmille. Meille voi myös varata ajan, jolloin henkilö voi rauhassa tutustua tuotteisiin ja löytää mieleisensä.

Kehitysvammainen tarvitsee asiallista tietoa seksuaalisuudesta

Kun kehitysvammainen saa oikeata ja asiallista tietoa seksuaalisuudesta, se auttaa selkeyttämään omia asenteita ja arvoja. Se helpottaa myös käyttäytymisen muotoutumista asenteita ja arvoja vastaavaksi. Seksuaalikasvatusta saaneet kehitysvammaiset kykenevät tekemään itsenäisemmin sosiaalista ja seksuaalista käyttäytymistä koskevia vastuullisia päätöksiä. Seksuaalikasvatuksen ei ole todettu lisäävän seksuaalista aktiivisuutta ja kokeiluhaluja.  Seksuaalikasvatukseen  osallistuneiden henkilöiden ehkäisystä huolehtiminen on ollut yleisempää ensimmäisessä yhdynnässä, kuin siihen osallistumattomien henkilöiden.

Riittävät, kyllin varhain ja oikeana ajankohtana omaksutut tiedot seksuaalisuudesta tukevat sen tasapainoista kehitystä. Siihen ei myöskään liity syyllisyyttä   tai ahdistuneisuutta.  Seksuaalikasvatuksessa ei pelkästään omaksuta asiallista ja oikeaa tietoa seksuaalisuudesta. Siinä korostuu myös toisen ihmisen kohtaamisen merkitys ja huomioiminen. Esimerkiksi yhdyntää ei nähdä vain teknisenä yksilösuorituksena, vaan kahden ihmisen läheisyyden kokemuksena.

Yhteiskunnissa, joissa seksuaalisuuteen liittyvistä asioista keskustellaan avoimemmin, on myös vähemmän tabuja.

Adam ja Eve- myymälän henkilökunnan suhtautuminen seksuaaliasioihin on erittäin asiallista ja ammatillista.

Riitta Palonen-Munnukka
NACS, erityistason auktorisoitu seksuaaliterapeutti, työnohjaaja,  kehitysvammaistenhoitaja

Tulostettava ohje

Alla tulostettava ohje ammattihenkilöstölle asioimisesta myymälässämme kehitysvammaisen asiakkaan kanssa. Saatte siitä kenties vinkkejä, mitä tulee huomoida kun etsitään kehitysvammaiselle mielihyvätuotetta. Aina saa myös soittaa jos on kysyttävää, autamme mielellämme!

Asiointi myymälässä kehitysvammaisen asiakkaan kanssa (PDF-ohje)