Erektiohäiriöt

Erektiohäiriöllä tarkoitetaan miehen kyvyttömyyttä saavuttaa ja ylläpitää tyydyttävään sukupuoliseen kanssakäymiseen riittävä erektio eli peniksen jäykkyys. Erektio on monimutkainen hormonaalisesti säädelty ilmiö ja juuri sen monimutkaisuus tekee siitä helposti haavoittuvan. Erektiohäiriöt ovat yleinen ongelma; joka kolmas yli 40-vuotias mies kärsii tutkimusten mukaan vähintään keskivaikeasta erektiohäiriöstä. Häiriön taustalla olevat syyt vaihtelevat ja harvoin voidaan määrittää vain yhtä syytä. Ikääntyminen, elintavat, monet fyysiset ja psyykkiset sairaudet, leikkaukset, sädehoito sekä ulkoisten syiden aiheuttamat traumat voivat olla ongelman taustalla.

Miesten yleisimmät erektiohäiriöt ovat ennenaikainen siemensyöksy ja erektiohäiriöt. Suun kautta otettavien erektiolääkkeiden tehokkuus mullisti vuosituhannen vaihteessa erektiohäiriöiden hoidon. Lääkehoidon käyttöönoton ja tutkimustiedon lisääntymisen myötä häiriöstä ei enää puhuta impotenssina. Lääkehoidon lisäksi – tai etenkin lievissä tapauksissa sen sijaan – voidaan suositella erilaisia apuvälineitä.

Seksuaaliterveyden apuvälineet toimivat esimerkiksi erektion saavuttamisen, sen keston pidentämisen apuna tai yhdynnän helpottamisessa ylipäätään. Erektion saavuttamisessa voivat helpottaa alipainepumput, eli niin sanotut penispumput. Osalle on hyötyä myös verenkiertoa vilkastuttavista stimulaatiovoiteista. Keston pidentämiseen ja voimakkaamman erektion ylläpitämiseen erilaiset renkaat ja tuet ovat yksinkertaisia apukeinoja ja niitä löytyy monenlaisia: säädettäviä, joustavia, erilaisilla nystyröillä ja jopa vibralla. Myös erilaiset kevyesti puuduttavat voiteet voidaan ottaa avuksi. Apuväline voi myös olla puhtaasti seksuaalista nautintoa tuova väline – käytettäväksi yhdessä kumppanin kanssa, tai itsetyydytykseen. Mikäli erektiohäiriö johtuu tuntomuutoksista tai -puutoksista sukupuolielinten alueella, voidaan erilaisilla vibraattoreilla ja kiihottimilla löytää uudenlaisia tapoja aistia seksuaalista nautintoa. Värinä voi jo itsessään voimistaa seksuaalista stimulaatiota.

Erektiohäiriö on miehelle vaikea asia ja asettaa parisuhteen koetukselle, etenkin jos pari on yhdyntäkäyttäytymisessään aktiivinen. Mies voi haluta edelleen tyydyttää kumppaniaan seksuaalisesti muuten, vaikka yhdynnät eivät onnistuisikaan. Tässä kohtaa pari voi hyötyä erilaisten seksuaaliterveyden apuvälineiden käytöstä.

 

 

Tulostettava ohje

Alla tulostettava ohje apuvälineistä erektiohäiriön hoidossa.

Opas erektion apuvälineistä (PDF ohje)