Vulvodynia

Vulvodynia on häpyalueen tai ulkosynnyttimien tai ulkoisten sukupuolielinten kiputila, johon liittyy yleensä dyspareunia, yhdyntäkipu. Vulvodynia on monimutkainen kliininen ongelma, joka pahimmillaan aiheuttaa potilaalle merkittävää fyysistä ja psyykkistä invaliditeettia. Sairaus vaikuttaa voimakkaasti naisen seksuaalisuuteen ja muuttaa sitä. Vulvodyniapotilaan seksuaalisuutta tukemalla ja hyvän hoidon ja huomioinnin avulla voidaan saavuttaa seksuaalinen eheytyminen ja löytää keinot seksuaalisuuden toteuttamiseksi. Tärkeää on pyrkiä pois yhdyntäkeskeisyydestä. Seksi, seksuaalisuus ja nautinto ovat paljon muutakin.

Fysioterapia auttaa monia sairastuneita. Vulvodyniapotilaiden fysioterapia sisältää lantionpohjan lihasten harjoituksia, rentouden löytämistä, kivun hallintaa, ohjausta ja neuvontaa. Useat potilaat saavat avun jo siitäkin, kun löytyy ihminen, joka ymmärtää, kuuntelee ja kannustaa.

SEKSUAALITERVEYDEN APUVÄLINEET VULVODYNIAPOTILAAN OMAHOIDOSSA

Sekä omatoimiseen harjoitteluun että seksuaalisuuden toteuttamiseen ja siitä nauttimiseen, voidaan vulvodyniapotilaalle ohjata erilaisten seksuaaliterveyden apuvälineiden käyttöä. Seksuaaliterveyden apuvälineillä on mahdollista auttaa vulvodyniapotilaita seksuaalisuutensa toteuttamisessa ja siitä nauttimisessa sekä yleisessä elämänlaadun paranemisessa. Näihin apuvälineidiin lukeutuvat mm. yhdyntää helpottavat liukastusvoiteet ja puudutteet, kireiden lantionpohjan lihasten venyttämiseen tarkoitetut dilataatiosauvat ja kipupistepainantaan (desensitaatio) soveltuvat välineet, sekä lantionpohjan harjoituskuulat. Vulvodyniapotilailla lantionpohjan lihasvoimassa ei yleensä ole ongelmaa. Pikemminkin lihakset ovat jatkuvasti ylijännitystilassa, suorastaan ”kramppaavat” ja siten lihasvoimaharjoituksia tärkeämpiä ovatkin lihasten hallinta, etenkin rentous. Harjoituskuulan paino voi auttaa rentouden löytymisessä. Rentoutta harjoitellessa ja kipupisteitä kosketukselle totuttaessa apuna voivat olla myös erilaiset hieromasauvat. Näiden avulla potilas voi myös löytää uusia tapoja tuntea seksuaalista nautintoa.

Apuvälineiden materiaaleihin on kiinnitettävä vulvodyniapotilaiden kohdalla erityistä huomiota, jotta lisä-ärsytystä herkille kipualueille ei syntyisi. Sauvojen, harjoituskuulien ja vastaavien kohdalla parhaita ovat helposti pestävät ja antibakteeriset materiaalit kuten lasi ja silikoni.

Liukuvoiteen käyttö on vulvodyniapotilaalle lähes ehdoton. Se tekee kosketuksesta helpomman ja vähentää kitkaa sekä ehkäisee limakalvovaurioita. Liukuvoiteeksi kannattaa valita mahdollisimman neutraali tuote, missä ei ole hajusteita, väriaineita ja sen pH-arvo on intiimialueille soveltuva. Vesipohjainen liukuvoide soveltuu myös välineiden kuten hieromasauvojen kanssa käytettäväksi sillä se peseytyy helposti pois.

Vulvodynia on yhdistetty aikaisin aloitettuun ja pitkään jatkuneeseen yhdistelmäehkäisypillereiden käyttöön. Ensimmäisiä askeleita hoidossa onkin ehkäisymenetelmään puuttuminen. Joskus jo pillereiden lopettaminen helpottaa oireisiin. Hormonaalisesta ehkäisystä luopuminen tarkoittaa muihin ehkäisymuotoihin siirtymistä, minkä vuoksi kondomeihin ja suuseksisuojiin on hyvä tutustua. Kondomien materiaaleissa ja liukasteissa on eroja. Suuseksisuojan käyttö mahdollistaa puudutevoiteiden käytön suuseksin yhteydessä.

Tuntoyliherkkien alueiden puuduttamiseen on saatavilla puudutevoiteita. Kylmää voi myös kokeilla. Saatavilla on esimerkiksi välineitä, mistä osan muodostaa pakastimessa jäädytettävä jääpala. Yhteisen nautinnon apuvälineiksi lisäksi hierontaöljyt, stimuloivat voiteet, sulkatupsuttimet, vibrarenkaat ja muut kosketusta helpottavat ja nautintoon vaikuttavat apukeinot!

Yksi ei sovi kaikille – valitse tuote, joka vastaa omaa/potilaan tarkoitusta ja tunnetta: me olemme yksilöitä!

Tiia-Noora Hokkanen
Fysioterapeutti, Seksuaaliterveystuotteiden asiantuntijamyyjä

Tekstin pohjana kirjoittajan oma opinnäytetyö ”Seksuaaliterveyden apuvälineet vulvodyniapotilaan fysioterapiassa”, joka lähteineen on löydettävissä sähköisenä palvelusta www.theseus.fi.