SEKSUAALITERVEYS

Seksuaaliterveys on osa ihmisen perusterveyttä ja seksuaalinen hyvinvointi on jokaisen oikeus. Seksuaalisuus muuttuu elämän aikana, mutta se on osa meitä lapsuudesta viimeisiin ikävuosiin asti. Seksuaalisuus on yksilöllistä. Seksuaalinen hyvinvointi on tärkeä osa yleistä hyvinvointiamme ja itsetuntoamme. Se voi olla monelle myös tärkeä voimavara ikääntymisen, sairastumisen tai muiden muutosten kohdatessa meitä. Sen vuoksi sitä ei pitäisi missään elämän vaiheessa täysin kieltää. Myös se, ettei tunne tarvetta aktiiviseen seksuaalisuuden toteuttamiseen, on yksi seksuaalisuuden muoto ja myös tätä valintaa on kunnioitettava.

Yksi osa seksuaalista hyvinvointia on turvallinen ja kivuton seksuaalisuuden toteuttaminen.
Tällä alueella erilaisilla seksuaaliterveystuotteilla voi olla iso rooli. Turvalliseen seksuaalisuuteen kuuluu vastuullisuus ja tarvittaessa ehkäisystä huolehtiminen; liikkeemme valikoimista löydät laajan valikoiman erilaisia kondomeja – eri kokoja, muotoja, makuja, paksumpia, ohuempia, lateksittomia, vegaaneille sopivia, naisten kondomeja, suuseksisuojat jne.

Kivulias yhdyntä on monen naisen, liian usein myös vaiettu, ongelma. Kyseessä voivat olla hyvin moninaiset syyt, sekä fyysiset että psyykkiset. Monesti syynä kivuliaaseen yhdyntään ovat kuivat limakalvot. Tällöin korkealuokkaisen liukastevoiteen käyttö on edellytys onnistuneelle yhdynnälle. Liukastevoide soveltuu kuitenkin kaikille. Se tekee kosketuksesta miellyttävän ja pehmeän, vähentää pienten hankaumien syntyä (mikä pitää limakalvot ehjinä ja siten ehkäisee osaltaan sukupuolitautien leviämistä) ja lisää molempien mielihyvää. Anaaliyhdynnässä liukasteen käyttö on erityisen tärkeää. Emättimen limakalvojen ph-arvo poikkeaa muusta ihosta, joten ihorasvojen ja muiden ihonhoitotuotteiden käyttö liukasteena voi aiheuttaa kirvelyä, epämukavaa tunnetta ja jopa tulehduksia. Parhaiten liukasteena toimii korkealuokkainen, joko vesi- tai silikonipohjainen liukuvoide. Valikoimamme myös näiden suhteen on suuri – voit aina rohkeasti kysyä lisää.

Erilaisilla sairauksilla ja tapaturmilla voi olla merkittävä vaikutus seksuaalisuuteen. Mitä lähemmäs sukupuolielinten aluetta sairaus tai trauma sijoittuu, sitä suurempi vaikutus sillä yleensä on seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen. Seksuaaliterveys tulisikin huomioida osana kuntoutusta, oli kyse sitten fyysisestä tai psyykkisestä muutoksesta ihmisessä. Kuntoutuksen apuna voidaan useilla eri potilasryhmillä käyttää erilaisia seksuaaliterveyden apuvälineitä. Niillä pyritään esimerkiksi palauttamaan tai säilyttämään seksuaalinen toimintakyky – tai autetaan potilasta ja/tai kumppania löytämään uusia tapoja kokea seksuaalista nautintoa. Tähän tarkoitukseen soveltuvia seksuaaliterveystuotteita ovat esimerkiksi dilataatiosauvat, erilaiset hieromasauvat eli vibraattorit, erektiorenkaat, tyhjiöpumput ja lantionpohjan harjoitusvälineet.

Jokaisen mahdollisuus ja oikeus seksuaaliseen hyvinvointiin on ollut liikkeemme kantavia ajatuksia jo vuosien ajan. Toimimme aktiivisesti seksuaaliterveyden edistämistyössä erilaisten järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Pyrimme jatkuvasti kouluttautumaan, jotta osaisimme työssämme kohdata entistä ammattitaitoisemmin erilaisissa elämäntilanteissa apua hakevia asiakkaitamme.

Mikäli kiinnostuit, luethan lisää valikossa olevista aiheista! Tekstejä ovat olleet kirjoittamassa alansa asiantuntijat. Kaikki kirjoitukset on laadittu toivomuksestamme yksinoikeudella Maukasteelle ja niiden käyttö ja kopiointi ilman lupaa on kielletty!